Systemy higieny FBK
TEL: 41 343 10 74 FAX: 41 260 72 72 fbk@fbk.com.pl


Dlaczego należy używać kodowania kolorami?

Sprzęt do czyszczenia kodowany kolorami w sposób znaczący pomaga firmom produkującym żywność, w któwych wymagane jest odizolowanie poszczególnych stref w których jest produkowana żywność, tak aby uniknąć zakażenia krzyżowego. Wiele publikacji z zakresu higieny żywności zaleca aby używaćykodowania kolorami aby upewnić się że sprzęt używany do np do surowców nie był używany do finalnego produktu.

FBK nie przesądza które kolory powinny być używane dla poszczególnych stref czy rodzajów żywności. Decyzja taka pozostaje w kwestii zarządzających zakładem produkcyjnym zgodnie z lokalnymi regulacjami prawnymi i procedurami danej firmy. Możliwe jest zarówno kodowanie kolorami poszczególnych stref (wydziałów) firmy jak i kodowanie kolorami ze względu na rodzaj przetwarzanej żywności.

FBK oferuje aż 10 kolorów: biały, niebieski, czerwony, żółty, zielony, czarny, pomarańczowy, fioletowy, szary i brązowy.

Sprzęt do czyszczenia kodowany kolorami

Sprzęt doczyszczenia kodowany kolorami w ostatnich latach stał się standardem nie tylko wśród liderów przemysłu spożywczego ale także w mniejszych zakładach produkcyjnych. Sprzęt do czyszczenia FBK jest w całości wykonany z danego koloru tzn że zarówno włosie, korpusy szczotek kije i uchwyty na ścianę są wykonane z danego koloru. Taki sposób kodowania powoduje możliwość natychmiastowego sprawdzenia czy sprzęt czyszczący znajduje się we właściwej strefie. Ponadto zastosowanie uchwytów na ścianę z tablicami cieni lub z etykietami oznaczającymi jaki sprzęt powinien wisieć w danym miejscu (zgodnie z zasadą 5S) możliwe jest natychmiastowe sprawdzenie czy jakiś element nie został pozostawiony na terenie produkcyjnym.

Kodowanie kolorami w systemie HACCP

HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, jest to postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością produktami spożywczymi.
W przypadku sprzętu czyszczącego FBK, eliminowane jest wiele zagrożeń występujących dla żywności. W pierwszej kolejności sprzęt czyszczący eliminuje ryzyka biologiczne i chemiczne poprzez utrzymanie właściwej higieny. Ponadto system kodowania kolorami eliminuje ryzyko zakażenia krzyżowego pomiędzy strefami (np. ze strefy gdzie jest surowe mięso do strefy w któej jest już mięso po obróbce cieplnej). Wreszcie łatwa identyfikacja kompletności sprzętu czyszczącego dzięki wydzielonym strefom i tablicom cieni eliminuje ryzyko ciała obcego (ryzyko że zgubiony sprzęt wpadnie do żywności)

 


KODOWANIE KOLORAMI

Kodowanie kolorami umożliwia podzielenie zakładu na zamknięte strefy oznaczone osobnymi kolorami.
Dzięki takiemu rozwiązaniu w znaczący sposób minimalizowane jest ryzyko zakażenia krzyżowego.
System higieny FBK to aż 10 kolorów umożliwiających wyodrębnienie do 10 wydzielonych stref.

O nas | Kontakt | Ciekawostki

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2013 www.prohaccp.pl